Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας περιλαμβάνει πέρα από το ομώνυμο νησί και τους Οθονούς, την Ερείκουσα, το Μαθράκι, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Τα νησιά του συμπλέγματος είναι τα βορειότερα του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκονται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας πλησιάζουν αρκετά τις ακτές των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία, απέχοντας από εκεί περίπου 2 χιλιόμετρα.

Η Κέρκυρα είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας. Με έδαφος κυρίως ορεινό, ιδιαίτερο στο βόρειο τμήμα, είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ. Corfu), από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Ανάκτορα, φρούρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ναοί, ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικά αρχοντικά, δημόσιοι, ιδιωτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ειδικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινοι ελαιώνες, γραφικά λιμάνια και γαλαζοπράσινες παραλίες συνθέτουν ένα απρόσμενο πάζλ, που αφήνει άναυδο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του νησιού. Η Κέρκυρα ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, αποτέλεσμα των επιρροών που δέχτηκε στη διάρκεια των αιώνων της Βενετικής και αργότερα της Γαλλικής και της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Η Παλιά Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο που θυμίζει περασμένες εποχές, καθώς ο πυκνοκτισμένος οικισμός με τα ψηλά κτίρια και τα στενά καντούνια παραπέμπει σε εικόνες από μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας. Οι ευρωπαϊκές επιδράσεις είναι ορατές παντού και συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, χαρίζοντας στην πόλη το ιδιαίτερο χρώμα της, ενώ η καλλιτεχνική παραγωγή του νησιού και η τοπική κουζίνα δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο το γεγονός ότι η Κέρκυρα αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, προσφέροντας υποδομές και υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών.

Οι Παξοί , ο Βενιαμίν των Επτανήσων, είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας ,σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και σε απόσταση 12 μιλιών από την Πάργα. Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς: σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς. Είναι, όμως, οι παραλίες των Αντίπαξων αυτές που είναι από τις πλέον διάσημες, αφού η λευκή άμμος, τα γαλαζοπράσινα νερά και το πράσινο που στεφανώνει τους μικρούς ορμίσκους δημιουργούν ένα αδιαμφισβήτητα μαγευτικό τοπίο. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που προστατεύεται από δυο νησάκια, τον Άγιο Νικόλαο και τη Παναγία. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός. Σήμερα οι Παξοί έχουν περίπου 2.300 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχονται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.